Avgust 08, 2023

WMAN intervju: Ivan Živković, Managing Director agencije Pioniri

Naš sagovornik je Ivan Živković, Managing Director agencije Pioniri. Sa Ivanom smo razgovarali o viziji koju je imao 2011. godine kad je pokrenuo svoj biznis, uspešnoj karijeri, odnosu sa zaposlenima, ali i savetima koje bi udelio mlađim generacijama koje su na početku svoje karijere. U nastavku intervjua očekuju vas putokazi kako da svakog novog dana dostignete svoj cilj i budete bolji od sebe!

Kako si? Čemu se raduješ u 2023. godini, a šta za sobom ostavljaš u 2022?

Okupirano. Idejama i planovima, i to je moje omiljeno stanje. Kada mi mozak radi na centrifugi, 1200 ili 1400 obrtaja u sekundi. Tada uvek ispadne nešto dobro i zanimljivo, znate one ideje koje vam cakle u očima. I jedva čekam da u ovoj godini gledam kako te ideje počinju da žive i šire se.

Iza sebe, pa i u staroj godini, uvek ostavljam sve što je bilo. Dobro ili loše, jer nema smisla osvrtati se, život je prekratak, a prilike prebrzo prolete. Osim ako ne pravite osvrt na vaše poslovanje i postignute rezultate, a to je neizbežno ako ste u biznisu.

2011. godine osnovao si Pioniri Communications agenciju – kako je sve počelo?

Osnivanje Pionira pre jedanaest godina bio je sve samo ne racionalan čin. Vizija je bila tu, ali… Sa ove distance, siguran sam da tada nisam zaista znao šta radim, ni šta me čeka. Jedanaest godina kasnije – skoro pa 30 zaposlenih u 3 regionalne kancelarije, mnogo relevantnih i velikih klijenata i bezbroj kampanja, brendova koje smo stvorili ili preporodili, pitcheva, konferencija, žurki, proslava, timbildinga, nagrada, ali i problema. Da li bih opet? Da sigurno, možda i pre. I jače.

Malo njih zna da je agencija Pioniri prethodno bila ne toliko uspešan blog projekat. Kada je ideja o mojoj samostalnoj agenciji sazrela, ime je već bilo tu, pa zašto ga ne iskoristiti bolje. Krajem te 2011. godine započeo je taj prvi agencijski eksperiment pod motom – hajde da probamo, možda uspe. Tako su nastali Pioniri, kao pokušaj da okupim i radim sa ljudima koji se lože na advertajzing čak i više nego ja. Ako je to moguće.

Uz to što si osnivač, nalaziš se na poziciji managing direktora agencije Pionir Communications. Šta tvoja pozicija podrazumeva, za one koji nisu upoznati?

Svoju ulogu kao direktora video sam drugačije tokom razvoja, pa i sopstvenog napretka sa agencijom. Od najboljeg i najiskusnijeg radnika do toga da danas smatram da je moja pozicija podrazumeva da zaposlenima omogućim što bolje uslove za rad. Šta to sve znači? Bolja plata, bolja atmosfera, bolji prostor, bolji klijenti i smisleni i izazovni projekti. To su uslovi za razvoj, napredak, ali i siguran posao i predvidiv, ali ne dosadan karijerni put. Da omogućim da možemo da radimo na relevantnim projektima, sa izazovnim brendovima i na smislenim kampanjama koje pomeraju i granice i tržište dalje.

Pioniri Communications su regionalna kompanija – u čemu se poslovanje regionalne razlikuje od poslovanja lokalne agencije? Koji su izazovi rada u regionu?

Ima možda i bitnijih razlika, ali za mene lično je ta da je regionalno poslovanje za mene veći izazov. Ideja regionalne relevantnosti je misao koja me vozi. Svakako poslovanje regionalne agencije je kompleksnije, integracija celina koje nisu možda na istom nivou razvoja izazovna, a zatim i prilagođavanje sličnih poruka nekad potpuno različitim tržišnim kontekstima bude ponekad zahtevno.

Jedan od priznatih projekata Pioniri Communicationsa je portal Trendovi, koji se već sedmu godinu zaredom fokusira na aktuelne trendove u digitalnom marketingu i drugim oblastima poslovanja. Kako je nastala ideja za portal Trendovi i zašto smatraš da je važno da jedan ovakav projekat “živi”?

Projekat je nastao pre osam godina, jedne nove godine kao naš poklon industriji. A bio je ekstenzija našeg slogana i misije da “Danas jedino ima smisla biti prvi”. E trendovi su upravo to – mogućnost da budete prvi u primeni nadolazećih promena i tendencija.

Šta te inspiriše i motiviše da iz dana u dan napreduješ na svojoj poziciji?

Dosadno je da budeš svaki dan isti, makar i to nekome zvučalo kao stabilnost. Lepota je u promeni do kraja života. Biti hrabar da svaki novi dan saznaš šta juče nisi znao. I postaneš bar 1% bolji nego što si juče bio. U krajnjem slučaju ovo je posao koji sam odabrao do kraja života i ne vidim ništa logičnije od toga da želiš svaki dan da budeš bolji od sebe prvo, pa i od drugih.

Skoro 26 godina si u industriji komunikacija, prethodno kao novinar, a sada u advertajzingu. Šta se sve promenilo tokom više od dve decenije tvog rada?

Promenilo se sve, samo je potreba za komunikacijom i pažnjom ostala ista. Bilo da ste novinar ili advertajzer, morate da komunicirate sa svojim publikama. Komunikacija se ubrzala, promenila svoje kanale i forme, pa i jezik, a pažnje je sve manje. Digital je doneo značajnu revoluciju i promenio ne samo marketing, već i naše živote iz korena. I nema ničega bolje nego biti deo te revolucije i svedočiti svakog dana evoluciji advertajzinga.

Za sebe kažeš da “ne radiš, već živiš advertajzing”. Kako izgleda živeti advertajzing i da li to znači da ne postoji jasna linija između tvog privatnog i poslovnog života?

Advertajzing nije šalterski posao da ga zatvoriš kad odeš kući s posla. Šalteri sa novim idejama rade i kad odeš iz kancelarije. Ovaj posao se živi i vozi te i kad ga ne radiš. Volim da kažem da je najlepši posao na svetu, jer je stvaralački iako nismo građevinci. Izmišljaš, stvaraš, zamišljaš, igraš se sa idejama i neko te plaća za to. Advertajzing je posao koji se voli ili nije za tebe.

Koji savet bi udelio mladim ljudima koji su trenutno na početku karijere?

U životu je jako bitno da se ložiš i da znaš kada da prestaneš da se ložiš. Ko uspe da ovlada ovim dvema veštinama, pred njim su nepregledne teritorije koje može da osvoji.

Autor: Ovaj intervju je prvi put objavljen 25.02.2023. na man.wannabemagazine.com/interview/ivan-zivkovic-pioniri/