Jul 8, 2016

5 MARKETING CRTICA #9

01 Svaki put Plazma

Plazma u aktuelnoj outdoor kampanji očigledno koristi sezonalnost i pojačani intenzitet putovanja da pokrije i ovaj aspekt životnog stila njihovih korisnika. Prilično minimalistička i zanimljiva art direkcija komunicira destinacije, a kraći, ne baš originalni slogan kampanje - Za svaki put - udopunjuje asocijaciju. Iako je svojevremeno jedna turistička agencija nosila sličan slogan, ovde u malo drugačijem kontekstu.

02 Go Pro inspirativno

Već par nedelja po gradu pogled skreću atraktivni bilbordi za Go Pro kamerice. Vrlo dinamične i inspirativne fotografije u trenucima ekstremnog adrenalina. Kampanja je naravno adaptirana sa globalnog nivoa.

03 Novi bankarski tizer

Neki od bankarskih brendova očigledno želi da nam objasni u teasing bilbord kampanji ovih dana kako je njihov bankarski rečnik nerazumljiv običnim ljudima. Što i nije nešto što nismo znali. A procedure? A razumljive i transparentne usluge i uslovi? E da, sličnu kampanju koja propituje odnos ovih institucija prema klijentima imala je Societe General banka pod sloganom "Iskreno" ako se dobro sećam. Biće dobro da ovo što komuniciraju i stvarno sprovedu u praksi. Update: Pretpostavljam da se radi o novom regionalnom bankarskom brendu koji je nasledio Hypo banku, a ovih dana predstavljen pod imenom Addiko banka.

04 Konačno advertajzing edukacija kakvu zaslužujemo

Od jeseni kreće prvi semestar nove stručne edukacije AcademIAA u organiziciji IAA Serbia, a zahvaljujući velikom zalaganju Jelene Ivanović. Drago mi je da mogu bar kao jedan od brojnih predavača da budem deo nečeg novog i velikog na našem tržištu. I iako možda deluje da je preveliki broj predavača na jednom mestu, verujem da ćemo uspeti da novim kolegama koji tek ulaze u svet advertajzinga prenesemo i to ogromno iskustvo i spremimo ih za ono što ih očekuje. Ili bar motivišemo da ostanu u industriji.

05 Sada je i zvanično: Snapchat je nova televizija

Protekle nedelje me je podatak koji dolazi sa US tržišta naveo na razmišljanje da li domaći klijenti kada razmišljaju da li im je potreban Snapchat kao novi kanal u njihovoj komunikacionoj strategiji zaista raspolazu u potpunosti novim informacijama. Snapchat je u Americi među populacijom 18-34 godine odavno prestigao tradicionalnu televiziju sa 41% onih koji svakodnevno koriste ovu mrežu u odnosu na samo 6% onih koji svakodnevno gledaju TV. Digitalna revolucija donosi mnogo brže globalne trendove i kod nas, pa mislite o tome.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications