Jun 27, 2016

5 MARKETING CRTICA #7

01 InstagRAM

Mislio sam da je ovo jeftina fora za domaće UPove. Kad ono Mark Zakerberg se poslužio velikim štampanim Instagram ramom da obeleži 500 milionitog korisnika ove mreže. I dok je svet komentarisao prelepljenu kameru i mikrofon Markovog laptopa, meni je ovo prvo upalo u oči. Sada je potpuno legitimno da se ova “fora” fura i dalje na domaćim okupljanjima :)

02 Kanska nedelja

Završena je još jedna kanska nedelja, a advertajzing industrija dobila nove Grand Prix pobednike i kampanje, ali i smernice u kom pravcu će se kretati marketing komunikacije do sledeće godine. Ono što je zanimljivo, jeste da je sam Festival sve više otvoren i za one koji ga prate samo online, pa je nama sa jeftinijim ulaznicama ponudio čak 16 vrhunskih predavanja i to live na svom YouTube kanalu, a atmosferu su prenosili i putem vrlo aktivnog Snapchat kanala. Do sledeće godine pretražujte #CannesLions po raznim mrežama, jer ima zanimljivog i korisnog sadržaja.
Link: goo.gl/uhS3pE

03 Rode donele Kanskog lava Imagu i Jani

Bravo za kolege koje su donele prvog Kanskog lava Hrvatskoj. Za izvanredan projekat i način na koji su jednu priču iskoristili i povezali je sa brendom. Ovo je jedna od onih kampanja za koju mi je krivo što moj tim i ja nismo smislili i realizovali. Bravo još jednom!
Link: goo.gl/9YqzVC

04 Generacija ‘96, ali ipak radio za BeotelNET

Ove godine se slave 20. rođendani. Sokovi NEXT, Telenor (20 u Crnoj Gori, 10 u Srbiji) i brend Guarana, samo su neki od slavljenika koji svoje komunikacije voze na ovoj temi. Ali primer koji je otišao u potpunu krajnost je radio reklama za Beotel Net koji tvrdi da su oni uveli internet u Srbiju pre 20 godina. Ma stvarno??? Koga to briga i da je tačno? Kakve ima veze dial-up internet (brzine potrošio sam mesečni paket) sa time da li je provajder danas u stanju da pruži pouzdan i brz internet po pristupačnoj ceni? Ne vidim nikakvu vezu, a ni relevantnost upravo opisane komunikacije, osim što je možda bitno direktoru kompanije ili marketinga. I sve dok brendovi komuniciraju ono što je bitno njima, a ne korisniku, nemaju puno šansi za opstanak na duže staze i neki značajniji udeo na tržištu.

05 Ovo neko čita!

Pre dve nedelje sam pisao o tome kako su prilično besmisleni bilbordi po gradu gde imamo vezu fudbala (lopta koja ulazi u go) i usisivača, a nedelju dana kasnije bilbordi dobijaju nalepnicu: "Usisivač + lopta gratis" :)

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications