Oktobar 11, 2017

5 MARKETING CRTICA #23

01 IKEA - Gladni, da li samo ideja?

Od kompanije koja se hvali da temeljno prati, analizira, proučava svako tržište pre ulska na isto, ovo je priličan komunikacijski promašaj, jer u Srbiji ima puno više stvarno gladnih ljudi, nego u ostalim zemljama. Time je slogan “Uvek smo gladni novih ideja” za ciljnu grupu kojoj se obraćaju potpuno neprimeren.

02 DONCAFE - Redizajn od nekoliko koraka unazad

Ovo bih nazvao klasičnim uvaljivanje lošeg dizajna agencije klijentu. Pretpostavka da iza ovoga stoji odluka klijenta da ajde već kad ima ATL agenciju, istu angažuje da joj se “igra” sa pakovanjem. Novi Doncafe packaging u tri reči - loše, jeftino, nazadno.

03 Zamisli objaviš da si poslovna Banka kompanije IKEA

Ne moramo da zamišljamo. U opštoj histeriji izazvanoj ulaskom poznatog brenda nameštaja, Erste banka je čak na dan otvaranja objavila post na Facebooku da su ponosni što su poslovna banka kompanije IKEA (???).

04 DESPACITO trese i fashion industriju

Ups! Iz muzičke industrije, DESPACITO se jako brzo u vidu licence spustio i u fashion industriju nudeći kupcima odevne predmete koje danas i malo dete zna odakle potiču. Konkretan primer su Bershka štampane majice sa ispisima DESPACITO. Možda samo ovu brzinu da usvojimo :)

05 TEHNOMANIJA - MASAKR je strašan!

Tehnomanija teroriše svojim agresivnim sloganima i pre Noći veštica. Dok drugi šokiraju, doduše.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications