Jun 16, 2017

5 MARKETING CRTICA #22

01 Nema više kopirajtera, samo "Frostracije"

Nova, NO FROST kampanja za Gorenje. Inače regionalna, što je još gore, jer izgleda da niko regionalno nije imao mozga i zapitao se zašto solidnu kopirajtersku foru i headline kampanje Nema više “FROSTRACIJE” stavlja pod navodnike i zašto vređa ciljnu grupu koja kao neće razumeti foru bez toga.

02 mts Banka, moraćete više da se potrudite

Pogotovo mislim na brand postioning kampanju na bilbordima u gradu sa logotipom i headlineom Deo tvoga sveta od 2017. Ne znam, meni je to prejadno i iako brend ekstenzija već mts brenda, potpuno neuverljivo i neadekvatno. I u vizuelnom neskladu sa prvom TVC komunikacijom novog brenda gde žele da izgledaju kao banka iz 22. veka. Moraćete bolje mts!

03 CEO za primer

Već odavno pratim šta radi Dejan Turk na društvenim mrežama, inače CEO VIP mobilea. I moram reći, iako nisam VIP korisnik, da je on odličan boost već postojećoj komunikaciji ove mobilne mreže i doprinosi izgradnji poverenja u njihove usluge i sam kvalitet. Jer kad vidite da je tamo nekom CEO-u toliko stalo da njihovi servisi budu najbolji, sigurno verujete da će vam se oni tamo više posvetiti nego konkurenti. Mislim da je Turk jedan dobar primer kako postajete brend ambasador kompanije čiji ste direktor, i da bi npr. druga dvojica iz konkurentskih kompanija mogli da se ugledaju. Ili bolje ne :)

04 Za gutljaj mlađi - Heba

Prilično opasna tvrdnja! Čak nije ni originalna. I poznati svetki brend Evian se igra sa mladošću, ali u daleko bezazlenijoj poruci - Live Young.

05 Nema mesta za Pionire :(

Jako me je razočaralo to što naša organizaciji čiji smo članovi bili od skoro samo početka postojanja i kada nam je bilo mnogo da izdvojimo par stotina eura za članarinu i čije smo projekte toliko puta pro bono podržavali, misli da nema mesta bar za jednog člana Pionira na ovogodišnjoj dodeli prvih Effie nagrada. Naime, mi smo bili vrlo radi da učestvujemo u ovom globalno priznatom nadmetanju za nagrade gde se meri efikasnost i da pomognemo finansijski da je sponzorski iznos bio prilagođen i manjim agencijama, ali smo ipak doneli odluku da samo pružimo “moralnu podršku” ove godine, koja izgleda nije bila dovoljna da dobijemo jednu inače besplatnu ulaznicu za događaj.

Kako nam je iz IAA Serbia objašnjeno, ima samo140 stolica, i baš nijedna za Pionire. Nikakav problem, izborićemo se mi i za dve stolice ako treba.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications