Decembar 13, 2016

5 MARKETING CRTICA #18

01 Sa JOHN LEWIS kampanjom počinju praznici

Ko nije video ovogodišnju John Lewis Christmas kampanju, propustio je ono najbolje što naša industrija može da donese tokom godine. Ili ogledni primer kako se stari dobri advertajzing integriše sa novim kanalima komunikacije. Treba gledati, upijati, uživati, učiti, pa i prepisivati, ne kopirati.

02 Crni petak se odomaćio

Malo po malo, pa američka šoping tekovina polako postaje još jedan usvojeni praznik šopinga i u nas. Ove godine je bilo baš žestoko, i prilično prisutne akcije popusta na ovaj dan u velikom broju trgovina i lanaca.

03 Deda Mraz festivali i nagrade

U susret kraju mesecu, čekaju nas još dva advertajzing festivala u Srbiji koji će baš poput Deda Mraza pojedinim učesnicima doneti “poklone”. O UEPS-ovom izboru sam već pisao i poznato je moje mišljenje, a i odluka da više ne učestvujemo na njemu. Zbog legitimiteta, a i zato što ne bih više voleo loše da se osećam dok sedeći na dodeli lete plakete i nagrade kao konfete. Drugi, a zapravo prvi IAB MIXX tek treba da pokaže i dokaže da je relevantan i pošten izbor za najbolje u digitalnom svetu. Iskreno, organizacija i ovogodišnji žiri mi baš nisu ulili sigurnost, čak šta više neke sumnje, što je i bio razlog da se ne pojavimo na ovogodišnjem izboru za najbolja digitalna rešenja i kampanje. A mislim da smo imali šta da ponudimo… Iskreno, šta god bude, želim mu da preživi i dobije novu šansu sledeće godine.

04 Spektakularno

Komercijalna banka pokrenula kampanju za nove tekuće račune i nazva ih “Spektakularno obične”. Da li neko u prosečnoj Srbiji sanja nešto obično? Oduvek sam bio stava da kad nudite nešto potrošaču NOVO, to mora da bude nešto što već nema, želi, sanja, izvan njegove mašte, pa zašto ne i mogućnosti ponekad. Uglavnom su već umorni od običnih života, običnog posla, običnih i prilično prosečnih mogućnosti. A onda mu ponudite još nešto obično i prosečno?! Nisam siguran.

05 Poverenje u vino?

Da ovde ne bih trošio više vremena od koleginice ili kolege koji napisaše slogan Nama se veruje, a u potpisu vinarija Plantaže, zapazio bih samo da mi jako čudno deluje da igrate na poverenje kada prodajete vino.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications