Novembar 4, 2016

5 MARKETING CRTICA #17

01 Ta strašna Noć, nije veštica

Noć reklamoždera je prema mom mišljenju najgrozomornija manifestacija koja se održava u zemlji, a pogotovo ambicija organizatora da se promoviše u advertajzing industriji. Ove godine prognoziram da bi nagradu za najbolju reklamu mogao da osvoji sponzor događaja Mobilna telefonija Srbije :)

02 Infografik na bilbordu, uh

Genijalni izum kompanije, kako da stavimo sve što imamo od informacija na bilbord. Da, napravićemo bilbord koji neće pročitati, procesuirati, zapamtiti, a kamoli posle toga odreagovati niko nikada. Ovo mi je jedino objašnjenje kako je nastao ovaj Telenor bilbord.

03 Kaktus II

Drugo izdanje Kaktus festivala je ove godine pokazalo da izgleda imamo uslova za rast kao industrija, iako živimo u profesionalnoj i ljudskoj pustari. Da je nešto bitno, prestižno, postaje kredibilno i važno da se tamo pojaviš. Da su kreativci koji su čini mi se dali punu podršku ovoj ideji umnogome i pametniji od svojih CEO-ova i da prave uslove za jednu bolju i savremeniju advertajzing scenu. Pokazao je i to da treba da učimo da gubimo, da neki državnu paradigmu “sve može da se kupi” pokušavaju da pronađu i na jednoj smotri kreativnosti, ali i da kao industrija izgleda ne možemo da se odmaknemo od proseka zemlje u kojoj živimo. Kome smeta jak Kaktus festival? 😃 Videćemo sledeće godine…

04 Odličan Sajam nameštaja

Posle toliko pokušaja da za razne sajamske manifestacije razne agencije daju što kreativnije predloge, konačno nešto što mi potpuno ima smisla i već dve godine za redom daje veću vrednost samoj manifestaciji. Novosadski Peter Gregson studoi stvarno sa umećem nosi komunikaciju Sajma nameštaja vraćajući valjda osnovnu funkciju sajma ovog tipa, a znatno ga udaljujći od buvljaka.

05 Teško je početi pre Coca-Cole ili nije?

Nekako smo navikli da kod nas prva sa novogodišnjom kampanjom startuje Coca-Cola polovinom novembra, godinama unazad. Ali ove godine, mnogi brendovi su pomislili šta ako bismo potrošačima Novu Godinu doneli za vreme leta još? Ne. Malo je neprijatno da 3-4 meseca gledamo jelke, ukrase, fejkiramo prazničnu ushićenost. Počevši od Grand Kafe i njihove Deda Mraz nagradne igre usred oktobra, pa do već okićenih Maxi prodavnica ovih dana širom grada.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications