Avgust 31, 2016

5 MARKETING CRTICA #14

01 Konačno brend koji inspiriše - BMW

Slaveći 100 godina postojanja, BMW je pokrenuo očigledno globalnu kampanju lokalizovanu i kod nas pod nazivom VISION NEXT 100. Sa futuristički dizajniranim automobilom na vizualima i sloganom UZBUDLJIV VEK JE PRED NAMA mene su “kupili” iako nisam fan ovog brenda. A tek outdoor kampanja ovih dana koja komunicira viziju u auto industriji, stvarno za pohvalu, nije baš često. http://www.bmw.rs/rs/en/insights/bmw-next-100/overview.html

02 Mac kampanja i kod nas

Pa makar bila i od distributera, lepo je videti na našim ulicama da se oglašava Apple. Samo još kada bi rešenje bilo u duhu minimalizma kao što to obično jesu :)

03 Ugodan Bonito bilbord

Neobičan kolorit, a svakako u duhu brenda, a još ilustracija. Meni je privukao pažnju svojom kafenom ugodnošću na ulici ovih dana.

04 Nemam mišljenje, ni emocije

E to je najgore za jedan brend i kampanju. Kada prođete pored oglasnog rešenja ladniji od vode. Voda Vode na primer, jer mislim baš na tu kampanju. Zalepiš flašicu na belu pozadinu, okitiš malo cvećem sa Snapchat filtera i napišeš toliko obećavajući slogan “Zauvek slobodni, zauvek prirodni, zauvek mladi”. Zapravo imam mišljenje, ali ne kao potrošač, već neko iz advertajzing industije, a to je - ovo je katastrofa.

05 Opet o inspiraciji, nema je...

Zamislite samo da su preko celog vizuala razvukli plavetnilo nekog Grčkog ostrva, neke Španije ili Italije i ostalih destinacija koje nude, sitno potpisali mesto o kome je reč i u desnom ćošku samo kontiki.rs. Zamislite da su, ali nisu. Jer misle da će neko zapamtiti i okrenuti telefon sa bilborda. Kada vas je poslednji put neki brend inspirisao, ako ništa i da odete na putovanje?

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications