Avgust 2, 2016

5 MARKETING CRTICA #12

01 #olimpijski

Poimanje interneta i sloboda na istom je u nekim kompanijama i organizacijama otišao zaista predaleko. Svaka čast za napredno promišljanje digitalnih asseta jednog brenda, ali zabraniti korišćenje olimpijskih heštegova je zaista previše. Pogotovo ako su oni jako opšti poput #Rio2016. Na njihovu sreću, informacija je puštena relativno kasno, pred same Olimpijske igre, a u suprotnom internet bi već sigurno odgovorio neviđenim bojkotom.

02 Dajmo svetu malo BOLJE

Poslednjih mesec i nešto dana po gradu su se smenjivali jednobojni bilbordi i citylightovi sa samo jednom kofom boje i sloganom “Dajmo svetu malo boje”. Iako sam vizual prija oku, a slogan umu i svakako izaziva neku toplu emociju, prva asocijacija na slogan je poznata pesma. Đorđe Balašević je jako davno u poznatoj pesmi ispevao “Dodaj svetu malo boje čudo moje…”.

03 Maxi glupo

Ono kad na instagram lepiš POS materijale, najverovatnije vobler predviđen za prodavnice. A usput zaboraviš da skineš iStock žig sa fotke koju si “pozajmio” sa stoka. U trenutku objavljivanja ovog blog posta - sporni instagram post je i dalje, već deseti dan na nalogu Maxi_Srbija.

04 Tipografija sa proizvodom je sexy

Iako ovaj naslov nema možda puno smisla, biće vam jasno kada vidite novi vizual za Nike I’m back outdoor/pos kampanju. Jednostavno, minimalistički, grafički savršeno, uočljivo i gađa u centar.

05 Zlatiborac na Big Blue talasu

Sećate se skandala sa pokušajem influencer marketinga turističke agencije Big Blue i Turske. Verujem da su mnogi poželeli da zaborave pomenuti slučaj, ali jedan drugi brend ne. Zlatiborac kao da nije izvukao pouku iz PR krize godine ili kako su je zvali Tonus 2 i pomislio da je kul da nastavi da jaše na Big Blue “fori”. Izvinite, nije fora. Jako je neumesno i neodgovorno to što mislite da je kul voditi influensere u zemlju koja je u vanrednom stanju na odmor i da je to za sprdnju. Ne. I pljus, naišli na prvu ozbiljnu reakciju potrošača koji je prvi rekao NE ovakvoj komunikaciji brenda.

Bila bi fora da pravimo #ZlatiboracUp na #BigBlueTurska2016, pa da izgore interneti 😂 Šta misli lajna? Pa to bi bio hit :)
— Zlatiborac (@Zlatiboracdoo) August 1, 2016

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications