Jul 19, 2016

5 MARKETING CRTICA #10

01 Omiljeni bilbord

Iako potpuno treš, moram da podelim svoje simpatije prema outdoor oglasnom rešenju za pekaru Miloš. Iako lanac, verovatno su svesni da nikada neće biti Hleb&Kifle, pa se valjda mnogo ni ne uzbuđuju kako im izgledaju rešenja bilbord kampanje.

02 Vozi te energija, piješ energiju

Zvuči veoma hrabro i čak možda obećavajuće potez kompanije Gazprom da lansira energetsko piće pod brendom dizel goriva G-Drive. Kome nije gadna asocijacija da pije možda gorivo 😃 Naime, G-Drive je energetsko piće nastalo prošle godine kao ko-proizvod Red Bulla i Gazproma.

03 Digitalni zemljotresi

Facebooku je trebalo više od 10 godina da postigne globalnu dominaciju društvenim mrežama. Ali zato, Pokemon GO applikaciji trebalo je manje od 10 dana da prestigne broj dnevno aktivnih korisnika i twitter i instagrama na primer. Viralno širenje koje beleže dobro poznati Pokemoni nije zabeleženo do sada, i izgleda baš iz tog razloga advertajzing industrija budno prati razvoj i traži načine kako može da se ukači. Globalni McDonalds je izgleda imao sluh za dobru stvar, pa je očigledno još ranije obezbedio sponzorisane lokacije u samoj app.

Drugi fenomen koji se podjednakom brzinom širi je Prisma - foto aplikacija koja od vaših fotografija pravi umetničke slike. Ne mogu da dišem ovih dana od prizmiranih fotografija prijatelja na Instagramu. Brendovi su na potezu...

04 Cockta - dam, ne dam

Iako zanimljivo zamišljena Digital-Outdoor-UGC kampanja Cockte u Srbiji, izgleda da je realizacija zakazala u poslednjoj fazi. Zamišljena da njeni fanovi ostave svoju fotografiju, a da je brend distribuira u svojoj OOH kampanji. Osim što je ovog puta brend tako malo dao prostoru sadržaju svojih fanova, da su njihove fotografije na bilbordima gotovo neprimetne i neprepoznatljive. Zato, ako se i odlučite za UGC koncept, dajte mu onda prostora.

05 Taksa za korišćenje imena Tesle

Toliko se zloupotrebljava i prlja ime ovog velikog naučnika u svakodnevne i komercijalne svrhe da bi trebalo uvesti neku žešću taksu za njegovo korišćenje. Počevši od prilično treš lokalne suvenir prodavnice u centru Beograda, pa da ne nabrajam dalje.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications