Februar 25, 2015

Trendovi 2015 - gde smo, a gde želimo da budemo?

Nisam imao nedoumicu kada sam pozvan da vodim panel o trendovima na prvom Izazov Forumu u Beogradu. Jer kako svetski trend guru Daniel Levine kaže: “Tanka je crta između osobe koja se bavi trendovima i osoba koje se bave budućnošću.”

Ako volite izazove, ovo je sjajno vreme da radite u advertajzingu – puno neverovatnih mogućnosti za rast i uspeh - pod uslovom da ste otvoreni za promene.

Moja ideja panela je bila da proverimo da li je advertajzing industrija jedna od najvitalnijih u Srbiji i koliko smo blizu svetskim trendovima. Da li nam je digitalno-tehnološka revolucija pomogla da se približimo kupcima, a koliko da se probudimo i ispratimo nove tendencije. Da otvorimo ključne teme naše industrije koje će biti aktuelne ove godine i da pronađemo lokalni odgovor na njih.

01 TRANSFORMACIJA

U poslednjih 5 godina desile su se veće promene u našoj industriji nego u poslednjih 50 godina i od vremena Mad Mena. Tako je jedan od najvećih trendova ove godine u svetu transformacija.

Agencije i klijenti će morati da se transformišu i prilagode izazovima koje donosi digitalno-tehnološka revolucija. Digitalne agencije postaju full service, tradicionalne pružaju i digital usluge, dok brendovi postaju svojevrsni kreatori sadržaja i izdavači, a izdavači prerastaju u agencije.

Naime, u godišnjoj listi najboljih agencija magazina AdAge, ove godine su se našle čak 3 agencije među top 5 koje potiču iz digitala i transformisale su se u full-service. Ali koliko su kod nas agencije, a koliko klijenti spremni da se menjaju i odgovore izazovima, možda će nam odgovor dati nedavno istraživanje MASMI-ja sprovedeno među kolegama.

02 MARKETING U DIGITALNOM SVETU

I sam digitalni marketing koji godinama unazad beležio najveći rast od svih grana, izgleda da se nalazi pred prekretnicom. Daleko od toga da je mrtav, kao što pišu naše svetske kolege, ali ga očekuje integracija sa ostalim kanalima komunikacije.

Upravo je ovih dana popularniji nego ikada pojam integrisanih komunikacija. Svi o tome pričaju, svaka relevantna agencija za sebe voli da kaže da može da ponudi integrisane usluge, ali da li je to realno stanje i dokle smo stigli sa tim?

Na redu su tradicionalne agenciju koje ove godine treba da ponude kvalitetniju digitalnu podršku svojim klijentima, ali i zašto ne i iskorak digitalnih agencija u integrisane komunikacije.

03 INSTANT MARKETING

Da li smo svi kao industrija spremni za nove svetlosne brzine?

Približavanje današnjem kupcu zahteva nove strategije i taktike, drugačije organizovane timove, relevantnije poruke, nove alate i kanale u potpuno novom vremenskom okviru koji nikada nije bio kraći.

Trebaju nam nindže i to što pre!

Više nema kampanja koje se pripremaju mesecima, a društvene mreže su donele kampanje koje nikada ne prestaju i traju 365 dana godišnje.

04 CONTENT MARKETING

Znate već onu čuvenu Content is a King! Više nije tako, sadržaj 2015. godine postaje čitavo kraljevstvo.

Iako smo već mislili da se reč ‘content’ nekako izlizala tokom 2014. godine prekomernim korišćenjem, prve tendencije svetske advertajzing industrije za 2015, a i kako kažu naše kolege u istraživanju MASMI-ja, treba da se spremimo za još jednu godinu ovog trenda.

Pitanje je samo da li će i budžeti ispratiti ovaj hajp.

05 PERSONALIZACIJA

Prema nedavnom istraživanju MASMI-ja, ovo je takođe jedan od vodećih trendova za 2015. godinu.

Koliko je zaista ovaj trend blizu i imamo li kapacitete i znanja da ga ispratimo? Sa jedne strane, čini se da su pojedine industrije spremne i da već mogu da ponude personalizovani proizvod ili uslugu, dok sa druge izgleda da imamo tehničkih i drugih prepreka da komunikaciono to i ispratimo. Najdalje dokle smo stigli je nano segmentiranje, ali ne i slanje specijalno kreirane poruke 1 na 1 velikom broju potrošača, što ostaje zadatak narednih godina.

06 KLIJENTI & AGENCIJE

I možda na samom kraju, dolazimo do najzanimljivije teme – odnosa između klijenata i agencija. Na prvi pogled, reklo bi se da se nekada uopšte ne razumemo međusobno, a svetski trendovi predviđaju dalje produbljivanje jaza.

Zanimljivo je da su u istraživanju koje prenosi AdAge klijenti agencije opisali kao "argonatne", "samo zadovoljne" i zameraju im "manjak kreativnosti", “visoke cene", "složenu organizaciju" i "nepoštovanje rokova i obećanja". Sa druge strane, kako agencija gleda na klijenta možda je najbolje dočarao popularan instagram nalog parodičnog tipa @klijentjeuvekupravu.

A to što zapravo jedni od čekuju od drugih često nije ništa nedostižno, niti nerealno. Samo je potrebno malo volje i pronaći zajednički skup ovih očekivanja.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications