Jul 4 2014

SparkME ili tri konferencijske iskre

Pošto će ostatak teksta biti posvećen idejama, evo da u uvodnom delu dam neki stav o konferenciji. Ono što je za pohvalu je to da se entuzijazam organizatora video na svakom koraku. Od brižljivo biranih govornika, složenih tematskih celina, pa do moderiranja intervuja ili panela nakon predavanja. Bravo!

Iako su me više interesovale digitalne komunikacije, vrlo je zanimljiv bio i deo konferencije posvećen preduzetništvu i naravno startup-ovima.

I evo 3 ideje sa konferencije koje sam i obećao, a nadam se da će i vama biti korisne ili bar inspirativne:

01 PREISPITAJTE CELOKUPNU SVOJU DOSADAŠNJU PRAKSU I SVE PROCESE I USTANOVITE DA LI IMAJU SVRHU

Zanimljiv govornik, Scott Berkun, autor bestselera The Year Without Pants, pokušao je da nas novim idejama natera da razmislimo i preispitamo malo dosadašnju praksu i procese rada. Pogotovo ako su oni nasleđeni i nemaju nikakvu svrhu.

On tvrdi da je mejl prevaziđen način poslovne komunikacije, pa on i njegov tim koriste uporedo IRC, Skype i vrstu zatvorenog foruma. I do negde je u pravu.

Rezultat ovog, pre svega motivacionog predavanja po meni, je taj da je njegova poslednja knjiga već naručena i stiže nadam se ovih dana.

02 DA LI SU SVE INOVACIJE ZAISTA INOVACIJE ILI SAMO NOVA FORMA NEČEGA POSTOJEĆEG?

Neko bi rekao da je Alf Rehn ozbiljan hejter i da ima nešto protiv inovacija, ali mi se čini da je njegova misija samo da razotkrije one koje to nisu. U predavanju pod nazivom INNOVATION BULLSHIT govorio je o zamoru inovacija i kako većina inovacija to zapravo nije. Jer kaže on, lakše i isplativije je pričati o inovacijama, nego se stvarno baviti njima. Definitivno! A čovek je u intervjuu posle predavanja priznao da je i on jedan od primera koji potvrđuje ovu tvrdnju.

Takođe, ozbiljan argument je i taj da mesečno na Amazonu izađe 100+ novih knjiga pod tagom Innovation?! Kako to ispratiti?

Kao primer fake i ne kul inovacije naveo je aktuelnu YO aplikaciju. Ali ona je upravo zapalilia app scenu svojom zaraznošću, jednostavnošću i besmislenošću. Šta je tu pogrešno? Možda je ovo što Alf kaže: "Everything popular is wrong".

03 KOJI TRENDOVI NAS OČEKUJU U CONTENT MARKETINGU?

David Armano, Global Strategy Director: Key Accounts at Edelman Digital, nam je dao svoju ideju i pravac razvoja digitalnog content marketinga kroz tri ključna trenda:

1 TRANSMEDIA STORYTELLING
Nema više kampanje koja ostane izolovana u jednom mediju. Kanali se prepliću i kroz različite kanale i njihove specifičnosti pričaju priče.

2 CONVERGED MEDIA (paid+earned+owned)
Brišu se i granice između tipova medija. Sve su nejasniji prelazi između medija koje platite i onih koje sami stvarate ili osvajate.

3 CONTEXTUAL&CULTURAL RELEVANCE
Za dobru komunikaciju na društvenim mrežama bitan je trenutni kontekst ili aktuelnost, ali i relevantnost poruke. Tako je i nastao pravac #realtimemarketing ili #responsivebrand koji Armano zagovara.

Vidimo se sledeće godine...

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications