Decembar 23, 2022

Retrospektiva 2022

Kako bi ocenio tržište digitalnog marketinga u 2022. godini? Da li je pandemija ostala daleko iza nas, ili se još uvek osećaju njene posledice?

Tržište digitalnog marketinga u godini za nama ocenio bih kao vrlo dinamično, ali i podložno globalnim političko-ekonomskim uticajima što se osetilo posebno u prvoj polovini godini. Kako digitalni marketing i dalje raste kod nas, potresi po ovu granu indutrije nisu bili ozbiljni.

Efekte pandemije na poslovanje smo pregazili još prošle godine kada se niko nije nadao dešavanjima iz ove. Sada su mnogo ozbiljniji problemi za poslovanje strah od recesije sledeće godine i inflacija koja se zahuktala. Radovi su toku, pa ćemo videti ko će kako izaći iz ovog začaranog kruga.

Koje su to domaće, ali i strane kampanje koje su obeležile odlazeću godinu?

Jako je teško izdvojiti u godini za nama neke genijalne kampanje ili velike produkcije koje su pomerile tržište. Čini mi se da je godina bila baš slaba i da ćemo je pamtiti više po promašajima i brojnim kriznim situacijama koje su brendovi imali, nego po radovima koji će ostati. U proseku jedna godina bez puno talasanja, spektakularnih kampanja i dešavanja na domaćoj advertajzing sceni.

Ali ajde da pokušam da pomenem one koji su se izdvojili. Ove godine među pivskom komunikacijom, definitivno se pričalo o viralnim bilbordima Nektar piva i uopšte jedinstvenom pristupu marketingu koji oni neguju. Apatinska je imala zanimljivu seriju bilborda na temu Kad pijem ne vozim i upečatljivim sloganima. Pred sam kraj godine nam stiže kampanja za redizajn Štarka, sve pohvale kolegama, zanimljivo i konačno je osvežilo ovu godinu. Tu su i druge prepevane pesmice, od reklama za banke do kladionica, ali i akcija u supermarketima. Kako bilo, ništa toliko vredno pažnje.

Ako pričamo o digitalnim kampanjama, Brena sa svojim čarapama i Konstrakta sa Metalcem su pobedile, tu je i kampanja za HelloWorld - Da ti ništa ne promakne, i po meni nepravedno van radara, najbolja influenserska kampanja za crnogorski turizam pod sloganom “Kao da niste u Crnoj Gori”.

Od stranih kampanja, a globalna produkcija je ogromna, bih za ovu godinu izdvojio par: Spotify – Everywhere memes campaign, Paramount - Smile guerrilla campaign, Apple - kampanja The Greatest, Twix reklama - Camping i uvek dobar Ryanair na social media kanalima, posebno TikToku.

Ovo je definitivno bila godina TikTok-a. A kako će izgledati sledeća? Da li će ovaj kanal nastaviti s dominacijom na tržištu ili su već na pomolu neki novi kanali koji prete da tu dominaciju poljuljaju?

Da, bila je godina TikToka, ali samo kada su pitanju korisnici. Prema našem Social Serbia 2022. istraživanju ¼ online populacije Srbije ima otvoren nalog na TikToku. Međutim, ne bi se složio da je ovo bila godina dominacije TikToka što se tiče brendova. Tek poneki brendovi su bojažljivo ušli u ovaj prostor, što zbog nedostatka jasne strategije šta će tamo, što zbog mnogo većih budžeta koji je neophodno izdvojiti za uspešnu komunikaciju na ovoj platformi. Očekujem da će tek naredne godine biti vreme TikToka, a nezahvalno je predviđati uspon neke nove platforeme. Sve je moguće.

Šta misliš, da li će Metini proizvodi nastaviti da se kreću silaznom putanjom ili sledi nova era Facebook/Instagram marketinga?

Koliko god pričali o “silaznoj putanji” Metnih platformi, oni su i dalje skoro nedostižni lideri na globalnom, ali i lokalnom tržištu i jedna ozbiljna infrastruktura. Biće potreban duži vremenski period da ih neko zameni i preuzme to mesto.

Svakako, oni i sami često govore o promeni pravca njihovog razvoja i njihovom fokusu na Metaverse čiji jasan pravac za sada ne vidim, ali oni nadam se imaju plan i jasnu viziju gde idu.

Koja su tvoja predviđanja za narednu godinu i kom smeru će se kretati domaće tržište?

Nadam se da će sve više brendova ići ka TikToku o kojem smo pričali, ka većim budžetima uprkos očekivanoj recesiji i smislenijim kampanjama i komunikaciji sa potrošačima. Nadam se i da će klijenti i njihove kompanije shvatiti da je i njima u interesu da budu partneri agencijama u predstojećem periodu. Ovo su možda bile moje lepe želje, a iz iskustva znam da je naše tržište veoma tromo i sporo se manje, iako to ne znači da ne prati trendove i nove formate. Očekujem da bar malo oslušnemo i šta rade kolege iz regiona i da vidimo kako digital, kao ni komunikacija ne moraju da budu dosadni, a ni uvek jeftini.

* Intervju je prvobitno objavljen delimično u kombinovanoj, godišnjoj retrospektivi na portalu Netokracija.rs

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications