Decembar 28, 2014

Prasak društvenih mreža (1)

Marketing nije ono što je bio pre deset godina, što je više zasluga revolucije društvenih mreža, nego reklamne industrije koja je naprosto morala da se prilagodi. Kako je social media marketing obrnuo naglavačke advertajzing industriju?

Iako je prvobitna misija Facebooka bila da pomogne ljudima da ostanu u vezi s prijateljima i porodicom, njegov današnji biznis‑model i prihodi koje ostvaruje nedvosmisleno pokazuju da je to bila samo usputna stanica razvoja. Društvene mreže postale su ozbiljan kanal komunikacije s potrošačima i nezaobilazno sredstvo za postizanje poslovnih ciljeva.

Sveža istorija social media marketinga

Facebook je nastao 2004. godine i nije najstarija društvena mreža, ali su se prvi oblici planirane social media komunikacije pojavili upravo na Facebooku. Pre samo desetak godina sve je bilo nekako jednostavnije: napravili biste TV reklamu, print rešenje, neki bilbord, možda Web sajt i pokrenuli kampanju.

Društveni mediji promenili su sve: ne samo da su diverzifikovali kanale komunikacije, već su u potpunosti izmenili način komuniciranja s potrošačem. Komunikacija je sada mnogo brža, neposrednija, preciznija i pre svega dvosmerna. Da ne govorimo o efikasnosti i ulaganjima u odnosu na tradicionalne medije. Pre samo par godina, kod nas je sve počelo kao pomodarstvo: „Zar ne bi bilo dobro da naš brend izađe i na Facebook?“, a danas imamo ozbiljne strategije prisustva neke kompanije i njenog brenda na svim društvenim mrežama s jasno definisanim ciljevima, zadatim KPI‑jevima i postignutom konverzijom.

Šta je zapravo social media marketing?

Koliko je ova mlada grana marketinga još u razvoju, govori i to da na Internetu jedva možete da pronađete sveobuhvatniju definiciju. Ipak, uz neke dopune i prilagođavanja, ova bi bila najrelevantnija: „Social media marketing je forma digitalnog marketinga koji koristi društvene mreže kao marketinški alat sa ciljem da kreira i plasira sadržaj kako bi kompanija povećala vidljivost brenda i doseg ka potrošačima, ali i ostvarila blisku i dvosmernu komunikaciju sa njima“.

Tri bitna elementa social media marketinga su: community management, content marketing i social ads. Samo u kombinaciji sva tri možete kreirati uspešnu komunikaciju na društevnim mrežama. Community management je neophodan kako biste komunicirali sa zajednicom, što je kod mnogih brendova i produžena ruka korisničke podrške. Ali to nije dovoljno, pošto vaši fanovi i pratioci traže neki sadržaj od vas. To je odlična prilika da kroz sadržaj, tj. content marketing, brend prenese sve svoje prednosti, ali i vešto plasira prodajnu poruku. Na kraju, neophodna vam je podrška oglašavanja – social ads, kako biste svom brendu proširili uvek ograničeni „organski“ domet.

Zašto morate biti prisutni?

Nema jednostavnijeg odgovora na pitanje zašto vaša kompanija ili brend danas moraju biti na društvenim mrežama: vaši potrošači su tamo. I to jasno pokazuju statistike za Srbiju, koja ima 3,8 miliona naloga na Facebooku i oko 300.000 Twitter naloga (nezvanična informacija). A ako vaša kompanija nije tamo da odgovori na pitanja i zahteve potrošača, konkurencija jeste. I verovatno će „uzeti za ruku“ vašeg potrošača ili korisnika i odvesti ga kod sebe.

I kada vaša kompanija krene u ovaj vid komunikacije, ako već niste, ne zaboravite da se povežete sa svim vašim potrošačima i korisnicima, jer to je suština. Kako Angela Ahrendts, potpredsednica kompanije Apple zadužena za prodaju, tvrdi: „Morate se potpuno povezati sa svima koji koriste vaš brend. Ukoliko to ne uradite, ne znam kako će izgledati vaš poslovni model za pet godina“. Za kraj, podatak za razmišljanje, a ujedno i najava teksta u sledećem broju: 80% firmi sa ovogodišnje Fortune 500 liste najvećih svetskih kompanija ima Facebook stranicu, a 83% njih aktivan Twitter nalog. Bitnije od brojki jeste to kako te stranice i naloge zapravo koriste…

Prvi put objavljeno u časopisu PC press #216.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications