Februar 16, 2013

NOVE TERITORIJE

Baš kada imamo utisak kako živimo u apsolutno povezanom svetu, iznenadi nas podatak poput ovog koji je predstavio Cisco: 99% stvari u fizičkom svetu u kome živimo još uvek nije povezano na internet. Što znači da smo tek na začetku CONNECTED ERE ili možda pre u njenoj prvoj SOCIAL fazi.

Cisco predviđa drastičnu promenu situacije za samo 10 godina i naziva je "The Internet of Everything" koja će umrežiti i povezati ljude, procese, podatke i stvari kako bi njihova povezanost i svakodnevne interakcije bile još relevantnije i vrednije. I to će se prema njihovom predviđanju odvijati "pretvaranjem informacija u akciju koja kreira nove kapacitete, bogatije iskustvo i nesvakidašnje mogućnosti za razvoj biznisa, svakog pojedinca, ali i država."

I u marketingu, na samom početku 2013. godine predviđa se da će ona biti tzv. BIG DATA godina, odnosno ogromne količine podataka o korisnicima koje marketari konačno znaju kako da iskoriste i šta da rade sa njima. I ono što je bitno, počinju da im veruju, jer kažu da su Američki izbori 2012 bili pobeda podataka nad nagađanjem, kada je u pitanju njihovo predviđanje.

Od precizno targetiranih poruka na svim kanalima, preko boljih proizvoda i predviđanja utemeljenim na dublljim insightima, sve nas to očekuje kao rezultat dobro promišljene ogromne količine podataka kojom trenutno raspolažemo. Pa ako je marketing često lider u novim načinima razmišljanja i predviđanju tendencija, onda je izvesno da će ovaj trend zahvatiti i ostale sfere narednih godina.

Znači da imamo veliku šansu i potencijal pred nama, ali i zadati pravac u kome treba da razmišljamo i iskoristimo očekivano umrežavanje, i to svaka industrija ponaosob, osvajajuću novu teritoriju za teritorijom. Jer ovaj globalni trend je izgleda nezaustavljiv i neće zaobići nijednu granu života i biznisa.

Više o tome mako će "The Internet of Everything" promeniti svet na bole čitajte na bit.ly/RIIviT

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications