Januar 29, 2014

INTERVJU za Media Marketing: Kvalitet i kreativnost jači od bilo koje krize!

Kriza je bila samo okidač i motiv da pokažemo da možemo da preusmerimo kretanja i budemo oni koji idu u suprotnom smeru od ostalih. Za samo dve godine pokazali smo da su kvalitet i kreativnost jači od bilo koje krize.

Razgovarao: Ekrem Dupanović

Među dobitnicima UEPS-ovih nagrada za prošlu godinu našla se i agencija PioniriCommunications koja je, za smo dvije godine od osnivanja, postigla zavidnu afirmaciju u Srbiji. Ovo je razgovor sa Ivanom Živkovićem, osnivačem i kreativnim direktorom Pioniri Communications i tome kako je agencija nastala i razvijala se u prve dvije godine svog postojanja.

Agencija Pioniri Communications je nastala prije dvije godine, u vrijeme kada su velike i uspješne agencije diljem svijeta (pa i u našoj regiji) otpuštale zaposlene, a neke i zatvorile svoja vrata. Znači li to da ste krizu prepoznali kao šansu, a ne opasnost i šta znači vaša tvrdnja da ste agencija drugačija od ostalih?

Kriza je možda bila samo okidač i motiv da pokažemo da možemo da preusmerimo kretanja i budemo oni koji idu u suprotnom smeru od ostalih. Za samo dve godine, pokazali smo da su kvalitet i kreativnost jači od bilo koje krize.

Pre svega, prepoznali smo nadolazeće tendencije u industriji kao šansu. Fleksibilniji od ostalih brže i bolje smo se pripremili za nove tržišne uslove i turbulentne promene u svetu komunikacija. Među prvima smo prepoznali značaj društvenih medija u komunikaciji i trudili se da na tom polju budemo najbolji. Zato verujemo da nas naš slogan Danas jedino ima smisla biti prvi u potpunosti opisuje.

Na kraju, mislim da smo drugačiji jer smo agencija koja uspeva da drži korak sa brzim promenama u industriji. Imam utisak da se danas svi boje izazova, a mi smo sigurni u to da imamo ideju koja postaje vodeća.

Kako je izgledao početak rada agencije prije dvije godine? Obzirom da ste i ranije radili u oglašavanju, da li ste odmah 'unijeli' neke klijente ili ste izašli na čistu ledinu boreći se za svoje mjesto pod suncem?

Krenuli smo od nule. Bez ikakve biznis, političke ili tajkunske podrške. Jer ako želite da napravite nešto novo, najbolje je da sve gradite na temeljima nove ideje. Ono što je uneto u Pionire je lični profesionalni kapital, reputacija i sveža energija mladih kolega pionira.

Nije bilo lako, posebno prve godine kada nam je trebalo mnogo rada i truda da prenesemo našu poruku do budućih klijenata. Ali inovativnost našeg pristupa i fokus na društvene mreže su nam pomogli da iako mali, vrlo brzo postanemo prepoznatljivi i traženi na tržišu. Tako smo već u drugoj godini imali priliku da započnemo dugoročnu saradnju sa velikim regionalnim, ali i svetskim klijentima kao što su SBB, Telemach, Total TV, Metalac Posuđe, Findomestic banka,Apatinska pivara, Japan Tobacco International, Egmont, DexyCo, Drina i drugi.

Koje su to konkurentske prednosti koje Pioniri Communications preporučuju klijentima kao najbolji izbor?

Naša glavna prednost je to što težimo tome da svaki naš proizvod bude ne bolji, nego najbolji na tržištu. Svako naše rešenje mora biti kreativnije, relevantnije i da što bolje komunicira sa potrošačima. To su očigledno i prepoznale kolege koje su nam dodedlile godišnje UEPS priznanje za najbolju komunikaciju na društvenim mrežama, a koju smo kreirali za našeg sada već višegodišnjeg klijenta - Metalac Posuđe.

Tu je i ogromna strast i posvećenost, što je jedan od osnovnih kriterijuma kada biramo nove pionire koji će se priključiti našem timu. Jer bez te iskre nema ni inovativnosti, ni traganja za velikim, a relevantnim idejama, niti spremnosti da se isprate i prihvate svakodnevne promene u ovom poslu.

Osvojili ste zlato u kategoriji Društvene mreže za kampanju Metalac posuđa? Da li je to najbolja kampanja koju ste do sada realizirali, ili biste htjeli izdvojiti još neku kampanju koju ste uradili za nekog drugog klijenta?

Naš cilj je da svaka kampanja koju radimo bude najbolja. Ne da bi osvojila neku nagradu na festivalu, već nam je cilj da osvaja svoju publiku, odnosno potrošače. Ako to usput prepoznaju i kolege, mi smo ponosni. Trudimo se da uvek donesemo nešto novo - novu poruku, poziciju, novu upotrebu medija ili novih alata, novu fuziju sa tradicionalnim medijima, i ako bar nešto od ovoga postignete - morate imati rezultate.

Pored komunikacije za Metalac Posuđe, za koju smo i nagrađeni, ponosni smo na publicity stunt koji smo prošle godine radili za brend Staropramen pod nazivom »Teleport je moguć! Iznenađenje u Skadarliji!«, koji je naišao na odlične reakcije potrošača, ali i kolega. Mislim da smo time malo pomerili shvatanje digitalne kampanje kod nas.

Prve dvije godine su, u nastanku i razvoju jedne oglašivačke agencije, vrlo kritične. Vi ste ih preživjeli, što znači da sigurnim koracima idete dalje. Kakvi su planovi za 2014. godinu?

Budući da smo poslovanje postavili na »zdrave noge« sada smo usmereni ka kvalitativnom rastu i stalnom unapređivanju.

Takođe, razmatramo prilike za ozbiljnije regionalno širenje, pa se nadamo da će biti prilike i za novi intervju za Media Marketing.

Izvor: Media Marketing

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications