Jun 9, 2022

Gost na Digital Day 2022 panelu

Na poziv Unicefa Srbija, Ivan Živković je imao čast da gostuje na Digital Day 2022 panelu u čija je tema bila uticaj advertajzinga na decu i mlade. Pored Ivana, učesnici panela pod zvaničnim nazivom “Under stereotyping Ads for Children powered“bili su i vanredna profesorka na FMK Nataša Krstić koja je ujedno i vodila panel i Lazar Džamić, predavač, pisac i kreativni strateg.

Učesnici u panelu su pokušali da daju odgovor na pitanje kako reklame učestvuju na decu i mlade, koji kanali komunikacije posebno, kolika je odgovornost brendova, a kolika nas iz agencija i šta možemo da uradimo kako bi brendovi odgovorno komunicirali sa mlađom publikom.

Ivan je ispred agencije Pioniri izneo deo najnovijeg istražavanja Social Serbia 2022, a koje može da dočara gde je ova ciljna grupa, kako su oni putem mreža dostupni oglasnim porukama, kako utiču na njih i koliko veruju tim porukama.

Kao uvod u panel diskusiju prethodno je profesorka Nataša Krstić predstavila istraživanje Unicefa koje pokazuje koliko su deca i mladi zadovoljni sobom, izgledom i ko najviše na to utiče. Šokantan je podatak prema ovom istraživanju da je samo 6% ispitanika navelo da su devojke i mladići zadovoljni svojim izgledom, ali i njih 59% je izjavilo da su za to odgovorni standardi lepote na društvenim mrežama.

Ivan se složio sa svojim sagovornicima da “advertajzing insdustrija s obzirom da ima pristup medijima ima i veliku odgovornost” i da dobar Zakon o oglašavanju i brojna udruženja koja postoje nisu dovoljni da se ova oblast reguliše, jer misli da “industrija nije dovoljno jaka da radi samoregulaciju”. Nijedeno udruženje se nije oglasilo, niti reagovalo kada smo imali nedavno skandaloznu upotrebu dece u jednoj pekarskoj kampanji, istakao je on.

Kada je reč o pozitivnoj destereotipizaciji uloga u porodici i kući, Ivan je naveo kao odličan primer brend Bosch koji sa svojom platformom “Like a Bosch” podjednako uključuje i muškarce i žene u svojim reklamama u sve kućne poslove: “tako muškarci u njihovim reklamama usisavaju, pripremaju hranu, peru veš, što mislim da je super primer da su rodovi prikazni podjednako”.

Na kraju panela Ivan Živković je zaključio svoje izlaganje da iako cela istorija advertajzinga počiva na stereotipima, “mi ne treba da pobegnemo od odgovornosti kao industrija, jer imamo pristup medijima, i neka promena, iako nismo za nju zaduženi, treba da krene od nas”.

Konferencija Digital Day 2022 održana je 9. juna pod sloganom “The end of the world as we know it” u beogradskom Dorćol Platzu.