Maj 19, 2013

Ja ne pijem aflatoksin!

Neko za Mleko? Ne hvala - obično je odgovor ovih dana. Čak ni u kafi. I nije tajna da su mlekadžije u panici. Ok, možda ne ne toliko više, jer u Srbiji se brzo zaborave i mnogo krupnije afere, a kamoli "mleko".

A kada ste u panici ne rzmišljate uvek baš racionalno, niti donosite odluke koje imaju veze sa stvarnošću. Od ćutanja, ignorisanja, mlake reakcije, spinovanja, zaobilaženja problema do kampanje sa poznatim ličnostima kao brend ambasadorima. I to mnogo njih, mnogo para. Nepotpisano. Ni nadležno ministarstvo, niti jedan prozivođač mleka. Online i offline, i outdoor.

Mene nisu ubedili. A i da jesu, šta me briga što oni piju mleko! Gde sam tu ja kao potrošač. Kakve to veze ima sa mnom što neka ultra-šatro popularna pevačica ili glumica piju aflatoksično mleko? Kako je to relevantno za potrošače i kako će to sada opet naterati do kupuju domaće mleko, ili bar u onoj količini pre krize?

Ništa od toga nije donela ova kampanja, i to je njen najveći komunikacioni propust. A i da ne govorimo o njenoj kreativnosti. Iskreno, spadam u grupu ljudi koje poslednja kampanja vređa: i kao običnog potrošača, i kao advertajzing profesionalca.

Rešenje.

I da u duhu konstruktivne kritike, na kraju ponudim i drugo rešenje, besplatno. Produkciono dosta jeftinije, relevantnije i efikasnije. Uvođenjem samo jednog dodatnog komunikacionog tag-a na svu ambalažu koji glasi - AFLATOKSIN FREE! Doduše, pre ovoga bi mleko moralo da se očisti i dovede do nivoa kvaliteta da bi mogao da ponese ovu oznaku :) da, to je taj krug...

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications