Januar 12, 2015

7 content marketing trendova za 2015.

Iako smo već mislili da se reč content već nekako izlizala tokom 2014. prekomernim i često neopravdanim korišćenjem, prve tendencije i najave za 2015. globalne advertajzing industrije govore nam da se spremimo za još jednu godinu. Naime, godinu pred nama obeležiće content marketing, ako su u pravu.

I izgleda nemamo samo mi problem što se o contentu više priča, nego što ga ima. U svežoj analizi magazina AdAge konstatuju da uprkos svojoj “vrtoglavoj popularnosti, content marketing će biti tek delić budžeta za 2015”. Njihovo istraživanje kaže da će marketing sektori kompanija izdvojiti 25% ili manje procenata budžeta za ovaj vid oglašvanja - odnosno budžeti neće ispratiti taj hajp.

Hej, pa stanite, to i nije tako malo za naše, regionalne uslove! Pretpostavljam da se nijedna od malobrojnih domaćih agencija koja uopšte i stvara neki kvalitetan brand sadržaj, može pohvaliti da je dobila od klijenta ni blizu ovog budžeta za svoj posao zajedno sa produkcijom.

Ali Srbija je posebna priča koja je preskočila mnoga poglavlja ove grane marketinga. Većina brendova, naravno čast izuzecima, savladala je deo da moraju da budu na društvenim mrežama - što je u svetu tek jedan kanal distribucije sadržaja, istina trendovi najavljuju dominantan u 2015. A šta ćemo na društvenim mrežama da publikujemo, nekada je i manje važno.

Brendovi u Srbiji uglavnom nisu savladali da im i za nastup na društvenim mrežama treba pre svega kvalitetan i brend relevantan sadržaj. Njihova komunikacija se uglavnom do sada svodila na objavljivanje print i tv kampanja, što više proizvoda, poželjno amaterskih fotografija, ako je moguće i cena, poneki šerovani link koji i ne mora da ima veze industrijom i obavezno da zasladimo sa nekom kucom i macom. Ovo je nalošija praksa, ali na žalosti i najrasprostranjenija. Ovakav sadržaj teško će imati velike organske domete, ali i neke komunikacione efekte.

Na sreću, ovakvu praksu prekinuće i najava Facebooka da će i dalje nastaviti da smanjuje reach nekvalitetnom sadržaju i to već od prvog januara sa reklamnim postovima. Ali nedostatak ideje i strategije prilikom kreiranja contenta nije jedini problem na domaćim prostorima. Tu je i nespremnost klijenata da ulažu u produkciju sadržaja za web, a da i ne spominjem produkcione kapacitete kod nas i kvalitet iste.

Ako podvučemo crtu, ovo su trendovi koje očekujemo 2015. godine u content marketingu kod nas:

1. Blago povećanje content budžeta

Iako u svetu najavljuju značajne budžete ove godine, u regionu možemo biti zadovoljni ako zabeležimo i jedva primetno povećanje budžeta za brend sadržaje.

2. Više kvalitetnijeg, posebno video sadržaja

I u godini za nama, već su primetne tendencije koje govore da će brendovi sve više ulagati u video online sadržaj, ali i raditi na tome da sav ostali sadržaj dobije na kvalitetu.

3. Manjak content agencija

Zbog skromnih budžeta za ovaj vid marketinga prethodnih godina nije se ni primećivalo da na našem tržištu nema dovoljno agencija koje mogu kvalitetno da pruže ovu uslugu, ali doći ćemo i do te tačke razvoja.

4. Novi kanali distribucije sadržaja

Sledi faza koju smo preskočili, a to je kreiranje i distribucija brend sadržaja ne samo za potrebe i putem društvenih mreža, već i ostalih online platformi.

5. Širenje komunikacije i izvan Facebooka

Facebook sve više postaje rezervat za velike brendove sa velikim budžetima i one vrlo male koji jure niše. Svi oni između će morati da prošire komunikaciju izvan sve skupljeg paid reacha.

6. Twitter i Instagram sve značajniji

Mnogi brendovi su već shvatili da alternativa skupo plaćenom reachu postoji, a na ruku im ide i organic reach koji se može postići na ovim mrežama, kao i engagement koji posebno na Instagramu premašuje uveliko onaj na Facebooku.

7. Nadomešćivanje produkcije za digital drugim rešenjima

Ova bolna tačka ne samo digitala, već i cele ovdašnje advertajzing industrije, nastaviće da boli i dalje. Tražiće se još neverovatniji načini da se nadomesti skoro nepostojeća produkcija za koju brendovi uglavnom nemaju planirane budžete.

I na kraju, dovoljno je svakom brendu da poželimo sadržajnu novu 2015. godinu.

Tekst je prvi put objavljen na regionalnom portalu Netokracija.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications