Jul 26, 2023

Twitter, brend kojem nije bilo potrebno ribrendiranje.

Odlete ptičica i to je vest ovog ponedeljka, ako ne i cele nedelje, meseca. Ne samo na Twitteru, već i na ostalim medijima. Ništa nije ukazivalo na to da će Elon Musk preko noći da promeni naziv i logo kompanije. I to da će za novi logo kompanije koju je platio 44 milijarde dolara uzeti predlog jednog tviteraša. Da ne ulazimo sad u grafičke kvalitete novog logotipa.

Nije da se to jednom već nije desilo kada je logo zamenjen na kratko sa Doge ikonicom, ali ovo je sada izgleda ozbiljno, da ne kažem trajno. Zauvek.

Da li je zaista Twitteru bio potreban ribrending i to ovako drastičan. Pa ne naravno. Za kompaniju koja je plaćena toliko i koja je imala sasvim konzistentan identitet i storytelling iza toga, sam brend i logo ptičice je bio jedan od najvećih vrednosti. Prepoznatljiv globalno, jasan, asocijativan, voljen. Ptičica za ćijukanje na twitteru, tako simbolično.

Kao veliki preduzetnik, Elon možda i neke stvari radi nepromišljeno, ali nikad ne bih isključio veliko iskustvo i daleku viziju koja mu se ne može poreći. Iako deluje da mu je ideja “hajde da ribrendiramo Twitter” pala na pamet u satima dokolice i sprovedena je javno na ovoj mreži, verujem da iza toga stoji ozbiljan plan i strategija.

Prva ideja je da od Twittera napravi nešto više od proste pričaonice. Ali da li mu je za to bio potreban potpuno novi brend ako ovaj savršeno funkcioniše. Čak i pored negativnog sentimenta koji brend nosi u poslednje vreme oko otpuštanja zaposlenih po njegovom dolasku i uopšte sa njim kao liderom i kontraverznim potezima. To je pravac koji pojašnjava Linda Yaccarino, nova CEO Twittera: “X je budućnost neograničene interaktivnosti – fokusirane na audio, video, razmenu poruka, plaćanja/bankarstvo – stvaranje globalnog tržišta za ideje, robe, usluge i mogućnosti. Potmognut sa AI, X će nas sve povezati na načine koje tek počinjemo da zamišljamo.”

Gledajući u portfolio kompanija koje poseduje Elon, mislim da je jasna jedna X - nit i pravac kojim je krenuo. Zapravo ovo izgleda nije bio stvarni ribrending Twitter aplikacije. Ovo je finalna akvizicija Twittera kao brenda i kompanije u njegovu X - porodicu kompanija i potpuno je logično da on dobije taj naziv. Da se utopi u X - familiju. Izgleda da nije platio kako bi sa 44 milijarde dolara dobio još jednu igračku. On je svojim kompanijama kupio još jedan glas, najmoćniji, javnost i zajednicu od 450 miliona mesečno aktivnih korisnika. Tako nešto nijedan brend nema. Zamislite da Coca-Cola ima svoju društvenu mrežu i da li bi to iko koristio. Ili Audi ili Mercedes da imaju svoj “Twitter”. Koja je to dodatna vrednost za brend, možda je video samo Musk za sada i kakav je ekosistem napravio.

Ako pogledamo računicu, to i nije veliko ulaganje u jednu društvenu mrežu od 44 milijardi dolara ako će ona pomoći da podigne vrednost ostalih Ilonovih kompanija koje sada vrede preko 1.092 milijardi dolara, od čega samo Tesla 850 milijardi.

Dalje ćemo videti koliko je ovo istina, šta je zaista naumio sa društvenom mrežom X i da li će ona biti potpuno podređene njegovim X-kompanijama i koliko će to dosadašnjim korisnicima biti prihvatljivo.

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications