Februar 7, 2013

REALNO RELEVANTNI MARKETING

Real Time marketing ne samo da postoji, već i dokazuje svoje izuzetne performanse. Poslednji primer desio se pre nekoliko dana kada je čuveni brend keksa Oreo imao i više nego pravovremenu i aktuelnu reakciju na nestanak struje tokom Super Bowla u vidu tvita. Tvit sadržine "Bez struje? Nije problem" i uz prigodnu fotografiju keksa čiji beli kremasti fil svetli u mraku, do sada je retvitovan 16k, a fejvovan nešto preko 6.000 puta.

I iako se oko ovoga već povela debata u marketinškim krugovima da li je ovo baš dobar primer efektivnog real time marketing slučaja, definitivno je dobra odluka da Oreo angažuje marketinški tim tokom Super Bowla koji će moći da napravi neku relevantnu reakciju na događaj, a zatim i dobije viralni efekat i veliki digital buzz.

Međutim, većina se slaže da ovaj slučaj odlično pokazuje kako su sadržaj i poruka brenda mnogo više "engaging" ukoliko su oni relevantni u realnom vremenu, a da će izazov biti za brendove da pronađu način da sa ekonimičnim budžetom ovo rade na regularnoj bazi.

Sada definitivno još jasnije vidimo novi pravac razvoja marketing industrije u budućnosti. Real time marketing. Ili da li će milioni $ uloženi u zlatne reklamne minute Super Boowla biti zamenjeni kreativnom, relevantnom i pravovremenom reakcijom brenda na događaj iz realnog sveta?

Autor: Ivan Živković, Managing Director Pioniri Communications